Skip links

Project P.

This project was completed in my first year of studying interior architecture and design at Sheffield Hallam University.

Brief

To design a speculative, conceptual, and preposterous proposal where the idea has gone beyond the plausible, or even possible, within Fitzalan Square, Sheffield. To re imagine the site as an active high street within a utopia or dystopian future scenario.

To utilise the existing building and reappropriate it into an innovative but functional space for a specific profession/user. Use research to inform design decisions and demonstrate a combination of user research and creative design thinking.

To take inspiration from the surrounding areas rich history through the project narrative, and highlight this subtly through interventions throughout your proposal. To develop the project to go beyond a simple retail store, and aim to use the design as a driver for further regeneration of the area, driving economic growth and generating a sense of community.

Research

In my initial research I looked into the existing building of the Bell House and developed a detailed site analysis. I looked into the history of Fitzalan Square, the history and present day of the Bell House and then the regeneration that has taken place within Sheffield over the years.

Following on from this I looked into my chosen professional/user which was the fashion industry, its history, present and future. I then researched the metaverse, new solutions, what retail stores will look like in the future, and how clothing is produced now and in the future. 

I then started to develop my narrative of a dystopian world where the world has overheated due to global warming creating an orange farm within Fitzalan Square. Within Fitzalan Square the Bell House would be used as a factory building manufacturing fabrics and clothing that was made out of orange byproducts from the farm.

To continue with my research I carried out ergonomic studies of Primark and New Look to see where stock was located and how staff and customers used the spaces. This allowed me to implement the idea of customers only being allowed access to the ground floor of the Bell House.

Development

Moving onto the design development element of this project I created exterior and interior mood boards of images that would influence my projects final aesthetic. I looked at the idea of creating centralised light entering the building through the exterior and how a cage like structure could allow this to take place. 

Following on from looking at how to manipulate light I looked at the suns path throughout the day in Fitzalan Square and how the sun is blocked from entering the Bell House by the surrounding buildings at certain times of the day.

With the interior I wanted it to resemble a factory with a lot of exposed pipes and the whole manufacturing process being on show.

The High Street.

I then started to progress my project further looking at all of my research and development together to complete a drawing in perspective of what the high street would look like in my world I have created. (see image above)

Section and Elevations

The section for the interior of the Bell House shows the pipes passing down through the building and the machines. The process starts on the fourth floor and ends on the ground floor, it manufactures oranges changing them into fibres creating clothing for the fashion industry.

The elevations show what the exterior of the Bell House would look like using scaffolding pipes to create a cage-like structure. This would allow the natural light to enter the building and create the dystopian aesthetic I wanted to achieve. On the Southern and Western sides of the building the materials used would be glass and scaffolding pipes whereas on the Northern and Eastern sides the material would be a grey brick.

Final Outcomes

These six perspective drawings are of each floor within my re-imagined Bell House building. 

Starting at the top (fourth) floor where the oranges get put into storage tubes inside the steel machine where they then get separated into pulp and juice. The pulp enters a chute which travels down to the third floor whereas the juice enters a silo to be stored before being sold to the shop next door.

Once the pulp has travelled down the chute to the third floor it goes into the cellulose extraction machine and then the cellulose travels down to the second floor.

On the second floor the cellulose is turned into fibres then sent down to the floor below.

From here the fibres are passed onto the next machine on the first floor to be spun into yarn and then woven into fabric which is then transferred to the ground floor.

On the ground floor the fabric is passed into the machine that creates the clothing that the customers have ordered and personalised on the digital boards as they enter the building after being greeted by a hologram which can answer any questions customers may have and explain the manufacturing process that is taking place above them. From here the customers will be able to collect their new clothing and try it on in the fitting rooms. Once they are satisfied with their product they can move to the self-checkouts to purchase their products and then exit the store through the automatic door and through the cage that opens in front of the door to exit, then going home and wearing the new clothing.

The last room is the basement which is used to store the oranges in palletised containers on industrial shelves with wheels and covered in tarpaulin. The room has a cooling system within the walls which keeps the temperature between three and nine degrees celsius to help store the oranges.

Vectorworks

The images below show floor plans created on Vectorworks of the Bell House redesign proposal I have designed. Each floor is shown below from the basement level to the fourth floor.

The image to the left shows an elevation view of the Bell House redesign. This elevation created on Vectorworks allows you to see how the manufacturing process passes through the building to its final destination. 

Final Killer Image

Below is my final killer image for this project showing the Bell House redesign within the context of the surrounding buildings and the orange farm that has grown within Fitzalan Square.

This website uses cookies to improve your web experience.
See your Privacy Settings to learn more.